ESENTIALE

in cautarea simplitatii

Minimalismul nu constă în lipsa unor lucruri, ci reprezintă doar cantitatea perfectă a acestora.  Nikolac Burroughs

În fiecare zi, din ce în ce mai multe lucruri apar în viațile noastră, în casele noastre, în calendarele noastre, în mintea noastră. Toate lucurile astea ajung sa stea în calea fericirii mai devreme sau mai tarziu. Suntem din ce in ce mai deprimati, mai obositi, mai furiosi si mai stresati.

Au apărut in ultimii ani atat de multe lucruri care ne distrag atenția, care au tendința de a ne împiedica sa mai fim noi insine. Distragerile vin intr-un mod subtil precum valurile marii, și înainte de a ajunge sa ne cunoaștem pe noi insine, suntem pierduți in larg.

Vestea bună este că putem schimba cu ușurință cursul și putem reveni pe drumul cel bun, fara sa ne simtim copleșiți. Suntem cu toții o lucrare în desfășurare si nu trebuie sa uitam asta.

Conceptul de minimalism este necunoscut pentru multi romani, si teoretic, si practic.

Ce este minimalismul? Dacă ar fi trebuit să rezumăm într-o singură propoziție, am spune că minimalismul este un instrument care poate fi folosit pentru a scăpa de excesul vieții, în favoarea concentrării asupra a ceea ce este important, astfel încât să puteți găsi fericirea, împlinirea și libertatea. Scapand de lucrurile care sunt in plus sau in exces, si concentrandu-ne mai mult asupra lucrurilor esentiale, scapam de griji sau de anxietate și putem aducem mai multă claritate in vietile noastre.

Dar ca sa nu parem “cu nasul pe sus”, o sa ne referim mai mult la simplitate decat la minimalism de acum incolo.

Foarte multi omeni resping simplitatea din mândria exacerbata asupra bunurilor materiale pe care le detin, sau din lipsa notiunii si a avantajelor pe care  acest concept de simplitate le aduce.

Simplitatea este un instrument prin care oricine isi poate redobandi libertatea. Libertate de frică, eliberarea de griji, de a fi copleși, de vinovăție, de depresie, sau de capcanele culturii consumerismului în jurul caruia ne-am construit viațile.

Libertate reală si totală.

Asta nu înseamnă că este ceva inerent greșit să dețineți posesiunile materiale. Problema de astăzi pare a fi sensul pe care îl atribuim lucrurilor noastre: tendința de a da prea multă importanță lucrurilor, adesea lăsand pe plan second sănătatea, relațiile cu cei apropiati, pasiunile noastre sau creșterea personală.

Doriți să dețineți o mașină sau o casă? Foarte bine, achizitioneaza-le! Vrei sa cresti o familie si sa ai o cariera? Dacă aceste lucruri sunt importante pentru dvs., atunci este minunat. Dar traind mai simplu, o să luați aceste decizii cu o mai mare claritate, conștient si în mod intenționat, fara sa cadeti in capcanele consumerismului.

Există un sentiment de pace și ușurință cand traiesti simplu. Ironia este ca cu cat se simplifica viata mai mult, cu atat mai puternic se traieste. Simplitatea nu se referă la austeritatea forțată sau la a fi “ieftin”. De cele mai multe ori, alegand mai puține resurse, înseamnă să investești într-o calitate mai bună la un cost inițial mai mare dar care se intoarce inapoi inzecit .

Simplitatea nu impiedica pe nimeni să se bucure de un avantaj, de un drept care i se cuvine, sau de un lucru material, ci isi are originea in acel punct in care putem sa avem orice ne dorim, dar  nu ne mai dormim foarte multe. E o perspectiva pe care foarte putini o imbratiseaza in ziua de astazi, in era consumerismului, in Romania moderna.

Prin adoptarea unei vieti (mai) simple, pas cu pas, vom reușit în cele din urmă să găsim fericire de durată – și asta este ceea ce căutăm cu toții, nu-i așa? Toți dorim să fim fericiți. Minimaliștii nu caută fericirea prin prisma lucrurilor, ci prin viața însăși. Astfel, depinde numai de tine să determini ceea ce este esential și ceea ce este inutil în viața ta.

Perspectiva undei vieti simple trece de bariera lucrurilor materiale.

A venit timpul sa cunoastem claritatea și liniștea de spirit de care avem atat de multa nevoie.

Deja se simte oportunitatea, cu o mulțime de posibilități de eliberare și transformare. Mai puțin lucruri, mai puțin stres. Mai mult spațiu, mai multă claritate. Mai multă fluiditate, mai multe posibilitati.

Prin “eseurile” noastre, intenționăm să vă prezentăm idei despre cum se poate implementa un stil de viață simplu, fără să aderăm la un cod strict sau la un set arbitrar de reguli. Un mic avertisment totuși: nu este ușor să faceți primii pași (chimbări radicale în mentalitatea, acțiuni și obiceiuri), dar călătoria spre simplitate devine pe parcurs lină și plină de satisfacții, incat nu va veti dori sa va mai opriti.

Speram sa cream aici, impreuna, o comunitate de oameni care gandesc la fel, care să împărtășească povesti și experiențe de vieți aglomerate, cum au reusit sa simplifice totul si sa se bucure de o viata mai buna.

Simplu

Articole pe aceeași temă

0 Ganduri

Raspunde