ESENTIALE

faliment temporal

Daca banii inseamna timpul, atunci sunt falit. Cred ca multi dintre noi sunt.  – Jeff Shinabarger

Care este cel mai frecvent răspuns scurt la întrebare, cum vă simțiți?

Ocupați. Obositi. Sau chiar amândouă.

Folosim termenii ocupat și ocupație pentru a ne referi la orice utilizare a timpului nostru care ne distrage de la lucrurile semnificative din vietile noastre, ne perturba relatiile sociale, si ne indeparteaza de la o căutare rostului nostru în viață.

În cele din urmă, noi alegem modul în care ne petrecem timpul. Minimalismul este o mentalitate care ne ajută să ne concentrăm asupra scopului esențial și asupra stării noastre de fericirea rezistentă in timp. O mentalitate minimalistă ne reda atenția, astfel încât să putem folosi timpul nostru aici si acum pentru a ne descoperi scopul in viata.

Publicitatea corporatistă și rețele de socializare ne spun cum ar trebui să arate o familie fericită și de succes: o casa perfectă, copii ascultători și adorabili care excelează în multiple activități extrașcolare, părinți care fac totul perfect (nu te uita pe Pinterest) în timp ce avanseaza in carieră fără probleme. Oare mertita sa urmarim acest vis? Nu avem foarte multe exemple de in vârsta, care sa-si dorească să petreacă mai putin timp cu cei pe care îi iubesc si mai mult timp urmărind statutul, posesiunile și banii.

Partea buna este ca nu trebuie să așteptăm până la sfârșitul vieții noastre. Suntem liberi să oprim glorificarea ocupației și să le oferim copiilor noștri valori noi dupa care isi pot ghida vietile. Putem să reducem ocupația, împreună cu toate cealalte excese. Putem accepta realitatea (întotdeauna câștigă, întotdeauna!), aceea ca nu suntem făcuți să facem totul. Suntem făcuți pentru cicluri regulate de odihnă și joacă. Suntem făcuți pentru conexiuni durabile și semnificative.

De ce sunt oamenii din ziua de astazi obsedati sa fie ocupati ?

Undeva la sfârșitului secolului XX, ocupația nu a devenit doar un mod de viață, ci un simbol al onoarei sau al statutului. Înainte de asta, oamenii cu statut social superior erau mândri de timpul lor liber. În cultura actuală, considerăm că oamenii ocupați sunt mai importanți decât cei cu mai mult timp liber. S-a devalorizat complet odihna.

S-ar putea să citim și chiar să credem că poveștile precum „a fi ocupat face bine creierului tău” sunt bune pentru omenire, ceea ce face lista noastra lungă de activitati un lucru bun pentru că oamenii care sunt mai ocupați au mai multe șanse să se bucure de o cunoaștere mai vastă. Dar oare nu se confundă ocupația cu a fi activ sau intelept?

De ce ne este frica oare ?

Ne este teamă să nu rămanem în urmă, așa că rareori încetinim.

Ne este frică să părem leneși, astfel încât nu vrem sa fim văzuți că facem vreo activitate care seamănă cu odihna.

Ne este teamă că nu vom primi majorarile de salarii si bonusurile, așa că continuam sa lucrăm chiar daca ne simtim mizerabil.

Ne este frica de lipsa lucrurilor materiale, așa că spunem da când trebuie să spunem nu.

Ne este teamă că cei dragi nu vor fi fericiți, așa că le cumpărăm ceva scump dar inutil.

Ne este teamă că oamenii vor crede că suntem proști, așa că ne ascundem în spatele unei fațade ca știm ce facem – tot timpul.

Ce credem despre famiile noastre?

Dacă tragem mai tare, vom ajunge mai departe.

Dacă ne păstrăm copiii ocupați, nu vor avea probleme.

Dacă facem întotdeauna ceva, vom fi mai buni, mai inteligenți și mai fericiți.

Dacă copiii noștri vor canta la 3 instrumente muzicale și se vor duce la 8 ore de pregatire pe saptamana (matematica, fizica si contabilitate eventual), atunci vor intra la cea mai buna facultate.

Dacă le dăm copiilor noștri mai multe lucruri, vor fi mai fericiți și vor avea mai mult succes.

Credem că a fi toti ocupati este mai bine și că echivalează cu succesul nostru in viata. Și ne pierdem echilibrul traind în minciuna că mai mult inseamna mai bine.

Pretul pe care il platim este mai mare decat ne imaginam

Ne costă relațiile cu oamenii pe care ii iubim și odihna, scopul și împlinire noastra personala. Suntem prea ocupați să ne cunoaștem vecinii, să mergem intr-o vacanță, să dormim bine mai multe nopți la rand, să mâncăm împreună cu familia sau să ne jucăm cu copiii. Suntem atat de ocupati incat in momentul in care reusim sa respiram in sfarsit, ne dam seama ca a venit ora de culcare. Pe timp ce suntem absorbiti de programele noastre pline, suntem atât de concentrati de lista noastră de sarcini încât pierdem total experiența de a trai.

Stilul de viață obosit și ocupat vine cu costul de a pierde pe ceea ce contează cel mai mult in viata. Devenind mai putin ocupati, putem intari si aprofunda relațiile semnificative cu cei pe care îi iubim, putem dormi mai bine, putem folosi timpul pentru a lucra creativ și a experimenta libertatea de a trăi o viață mai simplă.

Articole pe aceeași temă

0 Ganduri

Raspunde