FAMILIE

o lume îndestulată

Copilul trebuie sa stie ca este un miracol , de vreme ce de la inceputurile lumii si pana la sfarsitul ei , nu a mai fost si nu va mai fi nici un copil asemeni lui. – Pablo Casals

În ultimele câteva săptămâni, o multitudine de lucruri noi ne-au invadat casele într-un ritm alarmant. Noile posesiuni au ajuns in ghete, sub pomul de craciun, în pungi de cadouri sau învelite care mai de care mai extravagant. Noile produse au venit sub fel si fel de forme: electronice, haine, cărți, jucării, bijuterii, cărți, jocuri video, decorațiuni și cate si mai cate. Miliarde de bani cheltuiti in noiembrie si decembrie, pe tot mapamondul.

Unele cadouri vor satisface nevoi legitime – de exemplu cartile, sau o geaca noua ca aia veche s-a rupt si e frig afara. Insa majoritatea cadourilor sunt achiziționate pentru a satisface dorințele noastre si a celor din jur: o altă (a douazecea) păpușă nouă pentru fiica ta, un nou sistem de jocuri video pentru fiul tău sau un nou filtru de cafea pentru părinți. Mai rău de atat, multe dintre darurile pe care le oferim nu vor satisface nici nevoile, nici dorințele – în schimb, ele vor satisface doar o obligație.

Atunci când se deschid cadourilor, jucăriile se vor imprastia instant prin sufragerie sau prin camerele copiilor, iar hainele noi vor imbacsi dulapurile numiadecat. Cardurile cadou se vor alinia in portofel, iar felicitarile vor ajunge decoratiuni de frigidere. Gadgeturile vechi vor fi împinse în dulapuri (pe unde a mai ramas loc) iar electronice noi vor fi conectate la toate prizele disponibile din casa.

Casele noastre s-au umplut cu tot mai multe lucruri. Apoi, oboseala a început să se instaleze.

Posesiunile produc acest efect asupra noastră. Ne aglomerează spațiul fizic și ne fură energia mentală. Avem nevoie de mai mult timp (deja inexistent) pentru a le intretine, curata, gestiona si organiza. Ne facem griji sa nu le stricam, sa nu le murdarim sau sa nu le pierdem – doar ne-au costat bani. Acumularea face ca, casele noastre să para si mai strâmte sau prea mici, cand realizam ca nu avem destul spatiu de stocare. În cele din urmă, acestea se uzează sau nu mai sunt in trend. In cele din urmă, realizam ca nu ne-au adus niciodată o bucurie adevarata.

Am cheltuit miliarde de bani în acest sezon de sărbători, dar nu suntem mai fericiți decât înainte. Suntem doar obosiți, mai împovărați și mai distrași de lucrurile care au un scop și insemnatate.

Fiindca e dovedid ca exista mai multă bucurie în a deține mai puține lucruri, poate ca este o idee buna să donezi surplusul in anul care vine. Sunt atatia copii si parinti care nu au de nici unele…

Pana si in Romania, există nenumărate organizații caritabile care ajuta oameni si copii mai ales cu nevoi foarte reale, si le oferă o nouă viata copiilor si parintilor care o duc cu adevarat greu, care nu au fost la fel de norocosi si liberi precum suntem noi si copiii nostri.

Este timpul să ne schimbăm gândirea cu privire la aceaste activitate. Am petrecut prea mulți ani și prea multe sărbători urmărind acumularea. Ne-am satisfăcut dorințele temporar, dar este loc pentru mai mult.

În zilele următoare, căutați să rupeți ciclul de acumulare în viațile si casele voastre. Îmbrățișați bucuria de a dona lucrurile de care nu aveti nevoie, dar de care altio duc lipsa crunta. Pana si lucrurile care nu se pot dona (din motive de bun simt), pot fi vandute si banii donati. Sunt atat de multi copii bolnavi, e infiorator.

Haideti sa descoperim impreuna daca chiar este mai bine să dai, decât să primești.

Articole pe aceeași temă

0 Ganduri

Raspunde