ESENTIALE

mai puține jucării

Eu nu mă plictisesc niciodată, pentru că am o jucărie minunată, care mă distrează zi de zi: viaţa. – Aldo Nicolaj

Jucăriile nu sunt doar jucării. Jucăriile reprezintă elementele de bază pentru viitorul copilului nostru. Ele ne învață copiii despre lume și despre ei înșiși. Ele trimit mesaje și comunică valori. Și astfel, părințîi înțelepți se gândesc la fundația creată de jucăriile oferite copiilor lor.

Părințîi înțelepți se gândesc, de asemenea, și la câte jucării primesc copiii lor. În timp ce cele mai multe camere și dormitoare sunt pline până la tavan cu jucării, unii părințîi învață să limiteze numărul acestora.

Reducând numărul de jucării, poate aduce beneficii pe termen lung copiilor noștri:

 1. Copiii devin mai creativi. Prea multe jucării împiedică copiii să își dezvolte pe deplin darul imaginației. Doi lucrători din domeniul sănătățîi publice din Germania (Strick și Schubert) au efectuat un experiment în care au convins o clasă de grădiniță să-și „ascundă” toate jucăriile timp de trei luni. Deși plictiseală s-a stabilit în etapă inițiala a experimentului, copiii au început foarte repede să-și folosească lucrurile de bază din jur pentru a inventa jocuri, și au început să-și folosească imaginația în jocul lor.
 2. Copiii dezvoltă mai multă atenție. Atunci când prea multe jucării sunt introduse în viața unui copil, atenția lor va avea de suferit. Un copil va învăța rar să analizeze pe deplin jucăria din mâna lui, atunci când există nenumărate opțiuni pe raftul din spatele lui sa ii distraga atentia.
 3. Copiii dezvoltă abilități sociale mai bune. Copiii cu mai puține jucării învață cum să dezvolte relații interpersonale cu alți copii și adulți. Ei învață să participe în conversații complexe. Studiile au atribuit copiilor cu prieteni din copilărie, o șansă mai mare de succes în mediul academic și în situațiile sociale de la maturitate.
 4. Copiii învață să aibă grijă mai mult de lucruri. Când copiii au prea multe jucării, ei au în mod natural mai puțină grijă de ele. Ei nu vor învăța să le prețuiască dacă există întotdeauna o înlocuire gata la îndemână. Dacă aveți un copil care strică în mod constant jucăriile, puneți-i-le puțin timp în dulap.
 5. Copiii dezvoltă o iubire mai mare pentru citire, scriere și artă. Mai puține jucării permit copiilor să-și iubească cărțile, muzică și desenele. Și o iubire pentru artă îi va ajută să aprecieze mai mult frumusețea, emoția și comunicarea.
 6. Copiii devin mai creativi. În învățământ, elevilor nu li se dă doar răspunsul la o problemă, ci li se dau și instrumentele necesare pentru a găși răspunsul. În joc, același principiu poate fi aplicat. Mai puține jucării îi determină pe copii să rezolve problemele numai cu materialele pe care le au la îndemână. Și inventivitatea este un dar cu potențial nelimitat.
 7. Copiii se ceartă mai puțîn. Mulți părinți cred că mai multe jucării vor duce la mai puține bătălii între frați deoarece există mai multe opțiuni disponibile. În realitate, este exact invers. De fiecare dată când introducem o nouă jucărie în ecuație, le dăm un nou motiv pentru a-și stabili “teritoriul” în relație. Pe de altă parte, frațîi cu mai puține jucării sunt nevoiți să împartă, să colaboreze și să lucreze împreună.
 8. Copiii învață ce este perseverența. Copiii care au prea multe jucării renunță prea repede. Dacă au o jucărie de care nu pot să îi dea de cap, va fi imediat eliminată și vor trece la una mai ușor de manevrat. Copiii cu mai puține jucării învață ce este perseverența, răbdarea și determinarea.
 9. Copiii devin mai puțin egoiști. Copiii care obțin tot ceea ce vor, cred că pot avea tot ce vor tot timpul. Această atitudine va duce rapid la un stil de viață nesănătoase (și nefiresc).
 10. Copiii experimentează mai mult în natură. Copiii care nu au un subsol plin de jucării se joace de obicei afară mai mult și își dezvoltă o apreciere profundă pentru natură. De asemenea, fac mai mult exercițiu fizic, ceea ce are că rezultat copii sănătoși și fericiți.
 11. Copiii învață să găsească satisfacție în afara magazinului de jucării. Adevărata bucurie și mulțumire nu vor fi găsite niciodată printre rafturile unui magazin de jucării. Copiii care au fost crescuți pentru a gândi că răspunsul la dorințele lor poate fi cumpărațe cu bani, vor trăi aceeași minciună precum părinții lor. Copiii au nevoie în schimb de încurajare pentru a trăi vieți contra culturii materialiste, găsind bucurie în lucruri care durează cu adevărat.
 12. Copiii trăiesc într-o casă mai curată și mai aerisită. Dacă aveți copii, știți că aglomerația jucăriilor poate acapara rapid o casă întreagă. Mai puține jucării au că rezultat o casă mai puțîn aglomerată, mai curată și mai sănătoasă.

Nu suntem anti-jucării. Suntem doar pro-copii.

Faceți-le copiilor voștri astăzi o favoare și limitați-le numărul de jucării.

Dar nu le spuneți că ați primit ideea de la noi 😊

Articole pe aceeași temă

0 Ganduri

Raspunde