Viața noastră ne alcătuiește garderoba. – Grace Kelly
Scriem acest articol cu gândul la șifonierele pline-ochi ale bunicilor, mamelor și prietenelor noastre. A avea un șifonier imens, încărcat, aranjat pe categorii de haine și culori, reprezintă un vis pentru majoritatea femeilor – și chiar pentru unii bărbați. Ceea ce nu realizează însă aceste persoane este că atunci când cheltuiești mai puțini bani pe haine și elimini oboseala deciziilor, poți avea mai multă liniște.
Sortarea și organizarea lucrurilor dintr-un șifonier ne pot ajuta să aducem puțină claritate în viețile noastre și să facem diferența dintre ceea ce contează (timpul, energia și resursele financiare) și ceea ce nu contează așa mult.
Amintim doar câteva dintre beneficiile unui șifonier simplificat:
- Este nevoie de mai puțin timp pentru a ne hotărî cu ce ne îmbrăcăm;
- Dăm mai puțini bani pe haine;
- Crește posibilitatea de a avea numai piese vestimentare confortabile și potrivite stilului nostru;
- Scăpăm de diminețile în care nu avem ce purta și de zilele când ne îmbrăcăm în ceva în care nu ne simțim bine.
Renunțarea la o parte din garderobă poate fi un coșmar pentru unii; doar gândul la procesul de curățare devine stresant și copleșitor. De aceea, această activitate necesită puțină planificare, capacitatea de a renunța la greșelile trecutului și la dorințele exagerate generate de unele articole de îmbrăcăminte. În continuare, câteva gânduri care sperăm să vă ajute în procesul de organizare a șifonierului:
- Eliminarea excesului. Toate hainele în exces nu fac decât să ne complice viețile. E foarte ușor să avem prea mult dintr-o anumită categorie de lucruri, fie ele și de calitate. Devine dificil să alegi cu ce să te îmbraci când ai prea multe opțiuni. Procesul de a decide este de obicei obositor, în special dimineața, când rămânem blocați și dezamăgiți în fața unui dulap plin cu haine.
- Calitate în loc de cantitate. Mai bine avem 7 tricouri de cea mai bună calitate, în loc de 50 mediocre, care se strică la prima spălare.
- “Este la reducere” – Aceasta este, probabil, cea mai folosită scuză ca să achiziționăm haine noi, nu neapărat folositoare sau care ne plac cu adevărat. Ne bucurăm că am gasit un tricou la reducere, cu toate că acasă mai avem 73 de tricouri asemănătoare.
- Frica de a rata ocazia. “La jumătate de preț!”, „Veți arăta mult mai bine!”, „Prinde acum oferta noastra unică!” sunt slogane care ne trezesc teama de a nu pierde ocazia. În schimb, ar trebui să fim preocupați de lucruri mai importante, precum viața noastră sau îmbunătățirea relațiilor, nu tricoul pe care l-am putea purta anul viitor.
- Evaluați și decideți dacă aveți destul (sperăm că aveți). E mai ușor de zis decât de făcut, de aceea ajungem să acumulăm atâtea lucruri. Acel jurnal de recunoștință despre care am mai vorbit vă poate ajuta – în cazul de față, să acceptăm că în realitate avem destule obiecte vestimentare.
- Hainele nu definesc cine suntem. Deși sunt excepții când avem nevoie de o garderobă adecvată care să ne reflecte atitudinea profesională sau statutul, de cele mai multe ori bagajul nostru emoțional este îmbrăcat în hainele pe care le purtăm. Fie că ne lăsăm influențați sau afectați de părerile celor din jur, fie că încercăm să impresionăm, fie că o persoană dragă ne-a oferit ceva care nu ne place neaparăt, acel articol de îmbrăcăminte nu ne va face să fim altcineva sau nu ne va apropria mai mult de o persoană.
- Dăruiți. Alți oameni se pot folosi mai bine decât noi de hainele pe care nu le purtăm sau care nu ne plac. Este mai satisfăcător să oferim decât să primim și este mai bine să dăm mai departe ce nu ne mai este de folos.
0 Ganduri