Niciodată nu vei ajunge la destinaţie dacă te opreşti pe drum să dai cu pietre în fiecare câine care te latră. – Winston Churchill
Întreabă pe oricine care este cea mai mare provocare legată de concentrare şi probabil ţi se va răspunde ori că există prea multă zăpăceală în jur, ori că nu e destul timp.
Cu toate acestea, de fapt, cea mai mare provocare cu care ne confruntăm nu este distragerea atenţiei sau lipsa timpului, ci mai degrabă lipsa de claritate.
Elle Luna scoate în evidenţă în cartea să Crossroads of Should and Must faptul că foarte puţini oameni ştiu cu adevărat ce trebuie să facă. Majoritatea fac ceea ce le spun alţii că trebuie făcut.
Motivul pentru care tratăm simptomele şi nu problema principală este din cauză că productivitatea tinde să fie măsurată numai la suprafaţă. Cât de bine folosim sistemul nostru de gestionare a sarcinilor, cât de bine ne organizăm calendarele, cât de repede putem trece prin grămezile de e-mailuri sau cât de repede zburăm de la o întâlnire la alta.
Totuși, aceste standarde nu măsoară productivitatea, ci mai degrabă cât suntem de eficienţi în administrarea sarcinilor noastre.
Oare femeile în concediu de maternitate, care îşi petrec cea mai mare parte a zilei schimbând scutece şi curăţând mizeria din casă, sunt mai puţin productive decât soţii lor, care se duc la serviciu și ocupă funcţii executive?
Rapoartele pe care le folosim de obicei pentru a măsura productivitatea s-au întors împotriva noastră. Acestea sunt îndreptate mai mult spre recompensele muncii decât spre demnitatea muncii semnificative. Din această cauză, trebuie să începem să definim productivitatea altfel.
Este important să acordăm timp şi atenţie lucrurilor importante, în loc să accentuăm trucurile de echilibristică folosite pentru a jongla cu mai multe sarcini simultan. Dar cum facem asta?
În primul rând, aveţi nevoie de claritate cu privire la ceea ce este cu adevărat important.
Din păcate, claritatea nu poate fi preparată la microunde în 3 minute. E nevoie de timp. Reduceţi zgomotul din jur şi luaţi o pauză în care să reflectaţi şi să vă adresaţi întrebări provocatoare despre scopurile voastre în viaţă, despre ce valori şi visuri aveţi.
Viziunea şi valorile vieţii voastre stau la baza productivităţii semnificative. Claritatea înţelegerii cine sunteţi şi care este caracterul vostru, ce valori aveţi, care este vocaţia şi cum sunt relaţiile voastre, reprezintă baza productivităţii reale.
În al doilea rând, acţionaţi.
Înclinaţia spre acţiune vă va ţine la curent cu domeniile care contează, definite deja de viziune şi valori.
Atunci când în sfârşit va este clar ce contează pentru voi, va apărea rezistenţă. Va veni atât din interior, cât şi din afară. Aşadar, iată câteva sfaturi pentru depăşirea întârzierilor, care vă vor ţine motivaţi să faceţi numai lucrurile care contează.
Adăugați lucrurile importante pentru voi în rutina zilnică. Alege să faci ceva ce contează pentru tine în fiecare zi, până când devine obişnuinţă. Modificând rutina de zi cu zi, se va crea spaţiul necesar pentru a face şi ceea ce contează, lăsând loc de mai multă voinţă, energie şi creativitate.
Sărbătoriţi progresul. La sfârşitul fiecărei zile, deschideţi-vă jurnalul şi notaţi ce aţi realizat în acea zi. Asta făcea şi Ben Franklin, care la final de zi se întreba: “Ce bine am făcut astăzi?” Recunoscând şi răsplătind micile victorii de fiecare zi, ne construim uşor o motivaţie intrinsecă care ne face să vrem să continuăm în acelaşi registru.
Evitaţi dependenţa de reţelele de socializare şi emailuri. Dependenţa de Inbox, dorinţa de a verifica în permanenţă fluxurile de ştiri, feedurile sociale, mesajele primite şi alte statistici de vanitate ne îndepărtează de capacitatea noastră de a ne concentra şi de a lucra în profunzime. Este o pierdere a timpului nostru şi a energiei creative, care ne obligă – împotriva voinţei noastre – să ne pierdem obiectivele din vizor.
Evitaţi dependenţa de urgenţe. Dependenţa de urgenţe este acea dorinţă de a ne ocupa de lucruri “urgente în acest moment”. Gravităm de obicei în jurul acestor urgenţe datorită impulsului natural şi a adrenalinei pe care o generează. Dar când natura noastră se concentrează doar pe problemele urgente, suntem jefuiţi de timpul pe care putem să îl dedicăm lucrurilor cu adevărat importante. Munca importantă cu adevărat în viaţă este de obicei banală şi nu generează entuziasm continuu. Aşadar, este esenţială definirea exactă a ceea ce este cu adevărat important pentru voi înşivă. Urgenţa este relativă, dar esenţialul este absolut. Deşi urgenţa este de obicei definită de factori externi, esenţialul este fundamental important şi static, indiferent de factorii externi.
Definirea productivităţii
Odată ce definiţi productivitatea reală, această schimbă totul. Dintr-o dată este mai puţin despre cantitate şi mai mult despre calitate, valoare, semnificaţie şi onestitate în tot ceea ce faceţi. Productivitatea adevărată poate şi trebuie integrată în fiecare domeniu al vieţii: muncă, familie, odihnă, viaţă personală etc.
Prin urmare, productivitatea reală devine o alegere. Iar după o perioadă de repetiţie, devine un obicei.
0 Ganduri