Dieta schimbă felul în care arăți. Postul schimbă felul în care vezi. – Lisa Bevere
Religiile tradiționale propovăduiesc importanța postului și respectarea lui pentru o viață spirituală plină de pace și armonie, pentru a intensifica pocăința, credița și rugăciunea. Religia modernă a lui „a arăta bine” răspândește de asemenea importanța și beneficiile mâncatului limitat.
Dar astăzi vom vorbi despre postul intermitent, care este pe un teren neutru. Acesta constă în reducerea perioadei de timp în care se consumă alimente la doar 8-10 ore pe zi, în armonie cu ritmul circadian (de exemplu, între 8:00 și 16:00 / 18:00). Acest tip de post influențează în mod pozitiv sănătatea: elimină obezitatea sau anumite boli metabolice, și poate chiar să întârzie îmbătrânirea și să prelungească viața. Cum?
Ritmul circadian și metabolismul
Genele metabolice la om sunt mai active în timpul zilei și mai puțin active pe timp de noapte. Aceasta se datorează unui ceas intern (din creier), care interacționează cu lumina. Pe lângă lumină, mersul ceasului este influențat și de oscilatoare periferice, care apar în țesuturi precum ficatul și influențează metabolismul.
Ritmul circadian reglează mii și mii de gene pe parcursul a 24 de ore – aproximativ 10-15% din totalul genomului uman, ceea ce înseamnă că fiziologia noastră metabolică de bază este adaptată pentru a se comporta diferit în funcție de ora din zi. Din nefericire, odată cu inventarea iluminării artificiale și a programelor extinse de lucru, activitățile s-au extins până seara târziu, ceea ce poate avea consecințe negative asupra organismului nostru.
Mâncatul târziu sau în timpul nopții “resetează” ceasurile interne și duce la funcționarea necorespunzătoare a metabolismului, reprogramându-l să își încheie ciclul la trezire, în loc ca atunci să pornească. În schimb, postul ne determină să reechilibrăm consumul de alimente cu momentele potrivite din zi.
Cum ne ajută, concret, postul intermitent?
Unul dintre beneficiile majore ale postului, în special cel prelungit până la 4-5 zile pe săptamână, produce o creștere dramatică a autofagiei și a apoptozei, urmată de o creștere masivă a celulelor stem.
Autofagia este un program genetic foarte important, prin care organismul elimină celulele deteriorate folosindu-le pentru energie. Apoptoza reprezintă un program genetic care provoacă auto-distrugerea celulelor deteriorate. Ambele procese împiedică celulele deteriorate să devină celule canceroase.
O celulă senescentă (bătrână) este din punct de vedere tehnic o celulă vie, însă prin funcționarea sa, ea nu menține sănătarea generală a unui organ, ba din contră. Celulele senescente pot accelera și îmbătrânirea celulelor din apropiere și pot susține creșterea tumorală prin secreția moleculelor pro-inflamatorii. Așadar, atunci când eliminăm celulele deteriorate, și cele din jur îmbătrânesc mai greu.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, celulele senescente sunt peste tot, de la ficat până la inimă și creier, și se accelerează procesul de îmbătrânire. S-a demonstrat că la șoareci, atunci când li se administrează un compus care accelerează dispariția celulelor senescente, se extinde durata de viață medie cu 20%!
Celulele stem asigură puterea regenerativă a țesuturilor și a organelor, dar aceasta scade odată cu vârsta. Așadar, orice măsură care contracarează reducerea numărului de celule stem este o victorie!
Postind, ajutăm celulele să elibereze mitocondriile deteriorate și să recicleaze componentele lor defecte pentru energie (mitofagie), urmată de o generație concomitentă de mitocondrii noi (biogeneză mitocondrială). Deci, postul nu numai că ne scapă de mitocondriile vechi, avariate, dar generează și mitocondrii noi, sănătoase, care le înlocuiesc pe acestea.
Mitocondria este responsabila cu transformarea nutrimentelor în energie, ce aceea mai este numita și uzina energetica a celulei. Mitocondria este un organit celular neobisniut care contine ADN propriu, si care produce proteine care abunda în citoplasma. Celulele cu particularitati în solicitarea de energie de catre organism, cum ar fi celulele muschilor, au mai multe mitocondrii ca oricare alta celula.
Studiile științifice arată beneficiile postului
Experimentele făcute pe animale au demonstrat că atunci când li s-a limitat hrănirea pe o perioadă de 9-12 ore pe zi, s-au obținut beneficii uimitoare precum:
- Scăderea masei de grăsime
- Creșterea musculaturii
- Îmbunătățirea toleranței la glucoză
- Profil lipidic (colesterolul) mai bun
- Inflamație redusă
- Volumul mitocondrial mai mare
- Protecție împotriva stratului adipos de pe ficat
- Protecție împotriva obezității
- Îmbunătățiri în activitatea genelor
Concluzii
Pe lângă tot ce au demonstrat cercetătorii, nu strică și un pic de susținere spirituală în timpul postului. Dacă începeți postul cu forța sau din motivele greșite, fără a vă pregăti corpul și mintea înainte, nu credem că vă va fi de folos.
Pregătiți mai întâi corpul, consumând alimentele potrivite. Dacă va deveni o tortură atunci când vă veți abține de la mâncare, veți dăuna sistemului. La fel, lauda în fața întregii lumi nu vă aduce niciun beneficiu. Vă va face doar slab, atâta tot. Ascultați-vă corpul și înțelegeti cum funcționează el în profunzime.
Poate că postul nu se potrivește oricui, dar are multe beneficii dacă este înțeles și aplicat corect.
Sursă: Dr. Rhonda Patrick
0 Ganduri