Familia nu este un lucru important. Familia este totul. – Michael J. Fox
Peste tot vedem (prea mulți) oameni cu fețe amare, triști sau plini de resentimente. Există o mulțime de probleme în lume, asta e clar.
Însă nu ar trebui să pierdem din vedere că fiecare problemă reprezintă o nouă posibilitate, în cele mai multe cazuri. Dacă abordați problemele ca pe niște provocări, dacă le luați pe rând și încercați să le rezolvați, vă puteți intensifica inteligența și elibera creativitatea latentă în acest proces.
Problemele mentale precum depresia și anxietatea par a fi explodat în ultimii ani, atât în România, cât și în restul lumii. De ce?
Să fii bolnav psihic nu este o glumă. Este ceva foarte dureros. Dacă suferiți de afecțiuni fizice, veți obține instantaneu compasiune de la toată lumea. În schimb, atunci când aveți o boală mintală, veți primi de cele mai multe ori numai râsete. Adevărul este că e dificil câteodată să-ți dai seama dacă cineva este bolnav mental sau doar se preface…
Sănătatea mentală e un lucru foarte fragil, iar linia de demarcație dintre normalitate și nebunie este foarte subțire. Iar dacă forțezi lucrurile în fiecare zi, poți trece peste această linie fără cale de întoarcere. Când te enervezi, care este expresia folosită? “Nu mai pot cu nervii“, “Am înnebunit de tot“. Poți să te bucuri de această mică “nebunie” temporară. Ai trecut linia și ai simțit un fel de eliberare și putere. Dar într-o zi, când nu o să mai poți să te întorci, atunci va începe suferința. Nu este ca durerea fizică care te face să țipi; este o suferință interioară imensă pe care nu o poți împărtăși cu nimeni din jurul tău.
Unii oameni ratează multe posibilități și își risipesc viața construind ziduri împotriva a tot ceea ce îi înconjoară. Însă pereții ridicați pentru protecție sunt, de cele mai multe ori, zidurile propriei noastre închisori.
Între siguranță și schimbare
Dacă doar construiți ziduri pentru a rezista împotriva problemelor, nu există nicio posibilitate de transformare și creștere. O sămânță care nu răsare este o sămânță risipită. A încolți înseamnă a fi dispuși să eliminăm ceea ce am fost și să devenim ceva nou. Oameni noi.
În stadiul de “sămânță latentă” ne bucurăm de siguranță, deoarece avem un înveliș protector. Când ăsărim și devenim vlăstare firaver, suntem vulnerabili. Însă dacă nu suntem dispuși să fim vulnerabili, nu ne vom transforma și nu vom progresa. Fără schimbări, suntem ca și morți.
Afecțiunile psihice se înmulțesc mai repede ca niciodată deoarece oamenii și-au dărâmat treptat structurile de sprijin, fără să pună altceva în loc. În general, nu putem fi atenți la absolut tot ce se întâmplă în jurul nostru și nu putem mereu să ne rezolvăm problemele singuri. Cu atât mai mult în ziua de azi, când suntem agasați de tot felul de mijloace de amuzament și avem milioane de motive de oboseală. De aceea, avem nevoie de sisteme puternice de suport în viața noastră.
Unul dintre aceste sisteme de suport este FAMILIA. Familia ar trebui să ne fie aproape chiar și atunci când greșim, să ne ofere sprijin necondiționat.
Când facem acrobații dificile în viață, familia ar trebui să fie ca o plasă de siguranță. Dacă această plasă dispare, iar noi ne pierdem echilibrul în timp ce executăm o săritura greșită la trapez, dăm de pământ și ne spargem.
Unii oameni au depășit nevoia de a avea un sistem de protecție; ei stăpânesc bine echilibristica existenței și nu mai au nevoie de plasă. Dar nu toată lumea are această abilitate. Iar dacă nu ești cu adevărat bun la săritura la trapez, ar fi bine să ai o plasă de siguranță sub tine.
De ce depresia lovește tot mai puternic
Corpul uman este o fabrică foarte complexă, iar gestionarea acesteia din exterior este dificilă. Putem să gestionăm totul din interior, dar trebuie mai întâi să avem acces la interiorul nostru!
Mișcarea este o parte foarte importantă a menținerii echilibrului în organism, dar în ultimii ani aceasta a scăzut substanțial. Depresia s-a răspândit atât de tare deoarece consumăm prea mult și nu avem suficientă activitate fizică.
Una dintre cele mai simple și mai bune modalități de a restabili echilibrul în organism este mișcarea în aer liber. Ideal, de la o vârstă fragedă. Dacă ne gândim și la legătura cu elementele naturii – pământul, apa, aerul, focul (lumina solară) și spațiul, activitatea fizică în aer liber este ideală pentru trup și suflet.
În timpurile nu de demult, oamenii erau conștienți de legăturile lor cu elementele naturii și știau ce se întâmplă în jurul lor, chiar dacă nu înțelegeau totul. Acum, datorită Internetului, avem acces la cunoaștere nelimitată. Nu doar că putem să fim conștienți, dar putem să și înțelegem ce se întamplă în jur. Dacă nu există credință sau spiritualitate, atunci măcar setea pentru cunoaștere ne poate salva atunci când ieșim pe afară.
Un alt factor care a dus la răspândirea depresiei este lipsa securității emoționale. Se investesc tot mai puține sentimente în relații, pentru că oamenii nu mai rămân alături de alți oameni atât de mult timp încât legăturile construite să se poată fructifica.
Așadar, putem concluziona ca depresia (fenomen în creștere) este cauzată în principal de stilul de viață în declin. Prea multă mâncare, activitate fizică insuficientă, puține expuneri la natură, lipsa siguranței emoțională. Familiile dezbinate au devenit o normă a societății, iar cele care rezistă sunt despărțite cea mai mare parte din zi. Pentru că întotdeauna vrem mai mult, mai bine. Fără să ne dăm seama de consecințe.
Cum ne menținem echilibrul
Orice moment de schimbare, oricât de mic, este oportun. Poate dacă acordăm mai multă atenție stilului de viață putem reduce considerabil incidența depresiei și a altor tulburări mintale.
Cine ni se alătură în acest experiment?
- Reonectați-vă și reluați legăturile cu membrii familiei.
- Fiți mai buni cu soțul/ soția. Măcar o dată pe zi încercați să reparați, nu să stricați relația.
- Oferiți-le copiilor voștri timpul și suportul de care poate voi nu ați avut parte când erați mici.
- Dăruiți compasiune și înțelegere prietenilor, colegilor și vecinilor. Mai puțină bârfă, mai puține (pre)judecăți și resentimente.
- Ieșiți la plimbare în aer liber cât de des posibil. Stați un moment și observați ce se întâmplă în jur.
- Faceți mișcare în fiecare zi în aer liber. Sau chiar și înăuntru, cu o fereastră deschisă.
- Mâncați sănătos. Și mai puțin.
0 Ganduri