Copilul trebuie să știe că este un miracol, de vreme ce de la începuturile lumii și până la sfârșitul ei, nu a mai fost și nu va mai fi niciun copil asemeni lui. – Pablo Casals
În ultimele câteva săptămâni, o mulțime de lucruri ne-au invadat casele într-un ritm alarmant. Noile posesiuni au ajuns în ghete, sub pomul de Crăciun, în pungi de cadouri sau împachetate care mai de care mai extravagant. Au venit sub tot felul de forme: electronice, haine, cărți, jucării, bijuterii, jocuri video, decorațiuni etc. Sume uriașe de bani, cheltuite în noiembrie și decembrie în toată lumea.
Unele daruri vor satisface nevoi legitime – de exemplu, cărțile sau o geacă nouă (cea veche s-a rupt și e frig afară). Însă majoritatea cadourilor sunt achiziționate pentru a satisface dorințele noastre și ale celor din jur: o altă (probabil a douăzecea) păpușă pentru fiica ta, un nou sistem de jocuri video pentru fiul tău sau ultimul model de filtru de cafea pentru părinți. Mai trist, multe dintre darurile pe care le oferim nu vor satisface nici nevoi, nici dorințe, ci doar obligații.
După ce se deschid cadourile, jucăriile sunt împrăștiate imediat prin sufragerie sau în camerele copiilor, iar hainele noi se îmbâcsesc în șifoniere. Cardurile cadou se aliniază în portofel, iar felicitările ajung decorațiuni de frigider. Gadgeturile vechi sunt împinse în dulapuri (pe unde a mai rămas loc), iar electronicele noi se conectează la toate prizele disponibile din casă.
Locuințele noastre s-au umplut cu multe lucruri. Apoi, fără să ne dăm seama, oboseala începe să se instaleze.
Lucrurile materiale produc acest efect asupra noastră: ne aglomerează spațiul fizic și ne fură toată energia. Avem nevoie de mai mult timp (deja inexistent) pentru a le întreține, curăța, gestiona și organiza. Ne facem griji să nu le stricăm, să nu le murdărim sau să nu le pierdem – doar ne-au costat bani. Acumularea face ca locuințele noastre să pară și mai înghesuite sau prea mici când realizăm că nu avem destul spațiu de stocare. În cele din urmă, lucrurile se uzează sau nu mai sunt în trend. În cele din urmă, ne dăm seama că nu ne-au adus niciodată o bucurie adevărată.
Am cheltuit sume imense în acest sezon de sărbători, dar nu suntem mai fericiți decât înainte. Suntem doar obosiți, mai împovărați și mai distrași de la lucrurile care au scop și sens.
Deoarece s-a dovedit că există mai multă bucurie în a deține mai puține lucruri, poate că este o idee bună să donăm surplusul în anul care tocmai a început. Sunt atâția copii și adulți care nu au de nici unele…
Și în România există nenumărate organizații caritabile care îi susțin pe cei aflați în situații dificile și le oferă șansa unei vieți mai bune. Îi putem ajuta și noi, la rândul nostru.
E timpul să ne schimbăm gândirea cu privire la această activitate! Am petrecut prea mulți ani și prea multe sărbători urmărind doar acumularea de obiecte. Ne-am satisfăcut dorințele doar temporar.
În zilele următoare, eliberați-vă de tentația acumulării în viețile și în locuințele voastre! Îmbrățișați bucuria de a dona lucrurile de care nu aveți nevoie, dar de care alții duc lipsă!
Haideți să descoperim împreună că, într-adevăr, este mai mare bucurie în a da, decât în a primi!
0 Ganduri