Nu ești niciodată prea bătrân că să-ți propui alt țel sau să visezi un nou vis. – C.S. Lewis
Ne dorim să avansăm (preferabil în direcția cea bună), să creștem, să trăim experiențe noi sau să deprindem abilități care să ne facă viața mai simplă și să îi dea un sens. Deși nu pare ceva complicat, noi, oamenii, suntem foarte buni la a ne lăsa furați de rutină și a rămâne în zona de confort; în schimb, nu prea ne pricepem să ieșim din inerția creată de aceasta.
Oricare ar fi trecutul nostru, indiferent de starea sănătății fizice sau de credințele noastre, a fi mai atenți la ce se întâmplă în jur ne poate transforma viața în mai bine. În plus, observarea activă ne va încuraja să facem și alte schimbări sănătoase la care poate am eșuat până acum.
Dar ce înseamnă starea aceasta de vigilență, de conectare cu momentul actual, despre care se vorbește tot mai des în ultimii ani?
Ca definiție, putem spune despre ea că reprezintă „starea de a fi conștient de ceva” sau „o stare mentală de concentrare a conștiinței pe momentul prezent, în timp ce se recunosc sau se acceptă cu calm sentimentele, gândurile sau senzațiile fizice ale unei persoane, în scop terapeutic”.
Pe scurt, înseamnă să fim AICI și ACUM. Să fim înrădăcinați în propriul corp, conștienți de poziția noastră în spațiu. Să observăm ce se întâmplă lângă noi. Să fim angajați în simțurile noastre. Să fim atenți la cuvintele pe care le rostim, la gândurile, oamenii sau lucrurile din jur.
Această practică de atenție concentrată aduce cu ea multe beneficii:
- Reduce nivelul de stres;
- Îmbunătățește relațiile cu cei din jur;
- Crește calitatea somnului;
- Oferă o rezistență mai mare la conflicte sau situații stresante;
- Susține funcțiile cognitive;
- Adâncește înțelegerea propriei persoane;
- Scade rata depresiei și a anxietății.
Sună bine, nu? Unii dintre noi au în mod natural abilitatea de a trăi în momentul actual și de a se bucura de ce au, fără să depună prea mult efort. Alții folosesc tehnici de meditație, practică spiritualitatea sau o formă de religie ori au diferite obiceiuri care îi ajută să rămână concentrați pe aici și acum. Dar restul, care nu au capacitatea înnăscută și nu reușesc să mediteze sau să se roage – ce pot face?
Indiferent de experiențele pe care le-ați avut cu acest proces, vă recomandăm să încercați una sau mai multe din următoarele 7 idei. Ele vă pot ajuta să trăiți conectați cu clipa prezentă într-un mod mai profund și să fiți mai conștienți și recunoscători.
- Adoptați un ritual zilnic.
Nu, nu ne referim la meditații sau afirmații pozitive. Gândiți-vă la un ritual, un obicei-ancoră, o acțiune simplă pe care o puteți repeta în fiecare zi, aproximativ la aceeași oră, în orice condiții și care nu necesită mult timp, energie sau bani. Poate fi orice, de la a face patul fără a vă gândi la ziua care urmează, a uda plantele și a observa cum au crescut, a ieși pe balcon 5 minute și a respira pur și simplu, a scrie sau a desena ceva pe o foaie de hârtie. Sau orice altceva care vă face plăcere.
- Puneți deoparte telefonul/ laptopul în timp ce socializați.
Poate una din cele mai dificile activități de pe listă, însă e bine să lăsăm deoparte gadgeturile în timp ce socializăm la o cafea cu un prieten sau la masă cu familia. Atunci când telefonul bâzâie sau laptopul anunță că ne-a scris cineva pe chat, se creează o separare și momentul se pierde pentru totdeauna. Indiferent cu cine sunteți, acea persoană merită atenția și prezența voastră completă, pentru a fi total implicați în discuție.
- Luați lucrurile pe rând.
Multe studii arată că nu este posibil să fim cu adevarăt multitasking, iar de aici s-a creat un curent care susține ideea de mono-funcțional – concentrarea asupra unei singure acțiuni. Deși pare că putem face mai multe activități deodată, creierul uman poate procesa doar o acțiune pe rând – uneori mai repede, alteori mai încet. Acceptând această realitate, ne putem concetra mult mai bine pe o singură activitate, iar astfel vom deveni mai productivi și mai putin stresați. Încercați să închideți zecile de taburi din browser, puneți tableta sau telefonul deoparte în timp ce mâncați sau închideți televizorul în timp ce spălați vasele.
- Alăturați-vă unei comunități de oameni cu aceleași preocupări.
Este mult mai distractiv să vă trăiți viața în mod conștient înconjurat de oameni care își doresc același lucru. Întrebați prin cartier, în comunitate sau în oraș dacă există grupuri, evenimente, organizații sau locuri în care puteți întâlni persoane cu interese comune. Conectați-vă cu oameni care au aceeași mentalitate, că să puteți beneficia la maxim de acest concept.
Dacă sunteți în căutarea unei comunități care dorește să trăiască simplu, care îmbrățișează minimalismul și caută bucuria, vă invităm pe pagina noastră de Facebook!
- Mâncați cu toate simțurile.
Cei mai mulți dintre noi nu suntem atenți când mâncăm. Acest fapt ne împiedică să simțim cu adevărat gustul mâncării sau să ne dăm seama ce ne place, ce ne satisface.
Mâncatul în grabă, fără atenție, este strâns legat de obezitate și de o stare de sănătate precară în general. Anul acesta, oferiți-vă mese liniștite, fără distrageri și utilizați toate simțurile pentru a vă bucura de hrană. Fiți atenți la momentul în care corpul vă spune gata!.
- Luați pauze dese.
Cu toții avem momente când ne concentrăm intens și facem anumite activități fără a lua pauză, chiar dacă mintea și corpul ne spun clar că ar trebui să ne mai oprim. Pauzele regulate, în care doar stăm și ne îndreptăm atenția asupra respirației, pot face minuni cu nivelurile noastre de energie, concentrare și memorie. Puneți-vă o alarmă pe telefon care să vă aducă aminte să vă opriți, să respirați profund, să beți un pahar cu apă sau să vă bucurați de un ceai.
- Practicați recunoștința.
Poate sună siropos, dar recunoștința chiar funcționează în schimbarea mentalității și ne ajută să fim mai conștienți de evenimentele cotidiene. Cel mai ușor mod de a aduce bucurie și abundență în viețile noastre este să fim recunoscători în fiecare zi. Putem face asta fie scriind motivele de recunoștință într-un jurnal, fie gândindu-ne la ele atunci când punem capul pe pernă, seara. Ideal ar fi să identificați măcar 3 motive pentru care sunteți recunoscători. Chiar dacă nu aveți nimic pe listă, este dovedit științific că doar încercarea de a găsi aceste motive de recunoștință vă va schimba perspectiva asupra vieții.
În concluzie, această stare de atenție, de conexiune la aici și acum nu trebuie să fie ceva ezoteric sau dificil și cu siguranță nu înseamnă să ne petrecem în meditație ore în șir, zi de zi. Așa cum am arătat și mai sus, sunt multe schimbări mici pe care le putem face în viețile noastre ca să avem un an nou cu sens, plin de intenții bune.
0 Ganduri