Doar un nebun se împiedică de ce este în spatele lui. – Monica Murphy
Atunci când vă întreabă cineva cine sunteți, ce răspundeți? Promitem că nu este o întrebare capcană! Tot ce gândim și simțim despre lucrurile materiale este strâns legat de cine suntem sau de cine credem că suntem.
Deși trecem prin diferite crize existențiale, aceasta nu este una din ele. Pur și simplu ne-am dat seama că nu avem nicio obligație să fim ceea ce obișnuiam să fim în trecut. Acest gând poate avea un impact puternic asupra vieților noastre, deoarece ne eliberează de fantasmele trecutului, dându-ne oportunitatea de a deveni o mai bună versiune a noastră.
Pe parcursul anilor, cu toții am avut numeroase identități de care am fost strâns legați – am fost elevi, studenți, profesori, prieteni, iubiți, colegi, parteneri, copii, angajați, șefi, proprietari, investitori etc. Fiecare statut a venit cu un grup de lucruri și așa am ajuns să avem o mulțime de obiecte în jurul nostru – trecutul care ne acaparează prezentul.
Simplitatea înseamnă, în mare parte, a renunța la vechile noastre personaje.
Când facem ordine în lucrurile vechi, nefolosite de ani buni, renunțăm și la ceea ce am fost în trecut. Nu este ușor să trecem la următoarea fază din viață, e normal să simțim o dorință puternică de a păstra obiectele în care am investit timp, bani, energie și capital intelectual. Cu toate acestea, rolurile noastre anterioare s-ar putea să nu mai fie reprezentative pentru ce suntem astăzi. Mai mult, a ne ține de lucrurile care ne amintesc de ceea ce am fost nu ne va face să redevenim acea persoană. Nu mai putem fi din nou copii, nu mai suntem studenți, am închis afacerile sau am terminat cu predatul. Este timpul pentru un nou statut.
Oamenii se schimbă, dar nu fundamental, deoarece rădăcinile și valorile rămân aceleași. Ceea ce se transformă este identitatea exterioară, ceea ce văd oamenii din jur. Poate din această cauză ne e greu să renunțăm la identitățile din trecut și la lucrurile care au venit cu ele. Petrecem ani întregi, poate chiar decenii, să construim cu grijă “fațade”, să conturăm percepția noastră și a celor din jur despre noi. Iar când nu mai avem aceeași “fațadă” în care am investit timp (schimbare de carieră, noi membri în familie etc.), poate fi extrem de dureros. În aceste momente, pierdem literalmente bucăți din noi.
Ce trebuie să știm este că în același timp creăm noi oportunități de dezvoltare și creștere. Poate e un clișeu, dar nu ne putem bucura complet de momentul actual dacă trăim într-un trecut care niciodată nu mai poate redeveni realitate. Deși este dificil pe moment, odată ce ați reușit să renunțați la o identitate care nu vă mai reprezintă, s-ar putea să vă simțiți ușurați, ca și cum v-ați fi deblocat.
În concluzie, încercați să vă aduceți aminte cât de des posibil că nu datorați nimic identităților voastre din trecut. Nu aveți nicio obligație, față de ele, nu mai trebuie să fiți azi ce ați fost ieri.
Așteptăm povești noi, care să ne inspire!
V-ați luptat vreodată cu o situație în care a trebuit să renunțați la ceva din trecut?
Vă mai țineți strâns de ceva care nu mai are loc în viețile voastre actuale?
Ce ar trebui să schimbați ca să puteți renunța la ceva din trecut?
0 Ganduri