Eu nu mă plictisesc niciodată, pentru că am o jucărie minunată, care mă distrează zi de zi: viaţa. – Aldo Nicolaj
Jucăriile nu sunt doar jucării.
Jucăriile reprezintă elementele de bază pentru viitorul copilului nostru. Ele ne învață copiii despre lume și despre ei înșiși. Ele trimit mesaje și comunică valori. Și astfel, părinții înțelepți se gândesc la fundația creată de jucăriile oferite copiilor lor.
Părinții înțelepți se gândesc, de asemenea, și la câte jucării primesc copiii lor. În timp ce majoritatea camerelor și dormitoarelor sunt pline până la tavan cu jucării, unii părinți învață să limiteze numărul acestora.
Reducerea numărului de jucării poate aduce beneficii pe termen lung copiilor noștri, care:
- Devin mai creativi. Prea multe jucării îi împiedică pe cei mici să își dezvolte pe deplin darul imaginației. Doi lucrători din domeniul sănătății publice din Germania (Strick și Schubert) au efectuat un experiment în care au convins o clasă de grădiniță să-și „ascundă” toate jucăriile timp de trei luni. Deși în etapa inițială a experimentului a intervenit plictiseala, copiii au început foarte repede să utilizeze lucrurile de bază din jur pentru a inventa jocuri și au început să-și folosească imaginația în jocul lor.
- Au o atenție sporită. Atunci când prea multe jucării sunt introduse în viața unui copil, atenția sa va avea de suferit. Un copil rar va reuși să profite pe deplin de jucăria din mâna lui atunci când există nenumărate opțiuni pe raftul din spate, care îi distrag atenția.
- Dezvoltă abilități sociale mai bune. Copiii cu mai puține jucării învață cum să dezvolte relații interpersonale cu alți copii și adulți. Ei învață să participe în conversații complexe. Studiile au atribuit copiilor cu prieteni din copilărie o șansă mai mare de succes în mediul academic și în situațiile sociale de la maturitate.
- Învață să aibă mai multă grijă de lucruri. Când copiii au prea multe jucării, ei au în mod natural mai puțină grijă de ele. Ei nu vor învăța să le prețuiască dacă există întotdeauna o înlocuire gata la îndemână. Dacă aveți un copil care strică în mod constant jucăriile, puneți-i-le puțin timp în dulap.
- Dezvoltă o pasiune mai mare pentru citire, scriere și artă. Mai puține jucării permit copiilor să iubească muzica, desenele și cărțile. Iar interesul pentru artă îi va ajută să aprecieze mai mult frumusețea, emoția și comunicarea.
- Devin mai creativi. În învățământ, elevilor nu li se dă doar răspunsul la o problemă, ci li se dau și instrumentele necesare pentru a găși răspunsul. În joc poate fi aplicat același principiu. Mai puține jucării îi determină pe copii să rezolve problemele numai cu materialele pe care le au la îndemână. Inventivitatea este un dar cu potențial nelimitat.
- Se ceartă mai puțin. Mulți părinți cred că mai multe jucării vor duce la mai puține bătălii între frați, deoarece există mai multe opțiuni disponibile. În realitate, este exact invers. De fiecare dată când introducem o nouă jucărie în ecuație, le dăm un nou motiv pentru a-și stabili “teritoriul” în relație. Pe de altă parte, frații cu mai puține jucării sunt nevoiți să împartă, să colaboreze și să lucreze împreună.
- Descoperă ce este perseverența. Copiii care au prea multe jucării renunță prea repede. Dacă au o jucărie căreia nu pot să îi dea de cap, va fi imediat eliminată și vor trece la una mai ușor de manevrat. Copiii cu mai puține jucării învață ce este perseverența, răbdarea și determinarea.
- Devin mai puțin egoiști. Copiii care obțin tot ce vor cred că pot avea tot ce vor tot timpul. Această atitudine va duce rapid la un stil de viață nesănătos (și nefiresc).
- Se joacă mai mult în natură. Copiii care nu au un subsol plin de jucării petrec de obicei mai mult timp afară și își dezvoltă o apreciere profundă pentru natură. De asemenea, fac mai multe exerciții fizice. Rezultatul: copii sănătoși și fericiți.
- Învață să găsească satisfacție în afara magazinului de jucării. Adevărata bucurie și mulțumire nu vor fi găsite niciodată printre rafturile unui magazin de jucării. Copiii care au fost crescuți pentru a gândi că răspunsul la dorințele lor poate fi cumpărat cu bani vor trăi aceeași minciună precum părinții lor. Copiii au nevoie în schimb de încurajare, pentru a-și trăi viața contra culturii materialiste, găsind bucurie în lucruri care durează cu adevărat.
- Trăiesc într-o casă mai curată și mai aerisită. Dacă aveți copii, știți că aglomerația jucăriilor poate acapara rapid o casă întreagă. Mai puține jucării duc la o casă mai puțin aglomerată, mai curată și mai sănătoasă.
Nu suntem anti-jucării. Suntem doar pro-copii.
Faceți-le copiilor voștri astăzi o favoare și limitați-le numărul de jucării.
Dar nu le spuneți că ați primit ideea de la noi ?
0 Ganduri