Simplificați-le viața.
Copiii înfloresc și sunt cei mai fericiți când au la dispoziție destul timp și spațiu să exploreze lumea, fără constrângerile venite de la „prea mult”.
„Prea mult” este copleșitor și stresant. Prea multe lucruri, prea multă informație, prea multe activități, prea multe opțiuni sau viteză prea mare – întotdeauna ne grăbim de la una la alta, neavând un moment de relaxare sau de joacă. A avea și a face prea mult poate fi copleșitor pentru un copil și poate genera stres inutil acasă și la școală.
Copiii din ziua de astăzi se confruntă cu o supraîncărcare senzorială. Simplificând rutina celor mici și reducând volumul de informații și de activități, jucăriile în exces și mormanele de „fleacuri” de prin casă, vom ajuta la liniștirea copiilor supra-stimulați.
Atunci când simplificăm lumea celor mici facem loc pentru creștere pozitivă, imaginație și relaxare.
Reduceți haosul și dezordinea
Putem începe simplificarea vieții copiilor noștri chiar cu propria casă. Cu cât reducem numărul jucăriilor, cu atât crește atenția copiilor și capacitatea de a se juca într-un mod creativ și profund. Când vă apucați să faceți ordine în jucării, păstrați unele dragi lor, cele care îi țin de obicei angajați în joacă pentru o perioadă mai lungă de timp. De obicei, jucăriile preferate sunt cele mai simple, clasice – animăluțe de pluș, păpuși, cuburi sau lego, trenulețe, mașini, hăinuțe de păpuși, hârtii și creioane colorate.
Păstrați la îndemână 2 – 3 cărți iubite de copii, iar din restul construiți o „bibliotecă” ce poate fi accesată din când în când pentru a schimba titlurile.
Puneți restul de jucării în cutii sau oferiți-le cadou altor copii mai puțin norocoși. Ca să nu rămână un gol în locul jucăriilor dăruite, adăugați eșarfe, prosopele colorate sau fel și fel de perne pentru construcțiile de forturi și corturi.
La final, dați-le copiilor timp să se adapteze la noul mediu și să-și creeze alte jocuri din actuala selecție de jucării.
Faceți pauze
În continuare, simplificarea programului familiei poate elimina excesele de furie și sentimentele de frustrare. Copiii care au multe activități după școală – sport, muzică sunt stresați deoarece le lipsește acel timp liber pentru jocuri creative și explorare. Dacă stabiliți ceva limite (eficiente) asupra timpului petrecut în fața ecranelor (telefon, tabletă, tv), cei mici vor fi mai puțin distrași și vor învăța în mod natural să se bucure mai mult de ceea ce fac în prezent.
Diminuarea dezordinii fizice și mentale, stabilirea de ritmuri previzibile și reducerea unor activități familiale aduc beneficii nu numai copiilor, ci și părinților. Ca părinți, și noi ne definim prin ce ne atrage sau ne distrage atenția. Simplificând viata copiilor, ne putem concentra la rândul nostru pe ceea ce prețuim cu adevărat, în loc să ne trăim viața în mod agitat.
Simplificarea este un process continuu, nu ceva care se poate face peste noapte sau într-un weekend. Este nevoie de timp să reducem lucrurile din jur, să ne ajustăm la noul mediu, să ne transformăm obiceiurile și să dezvoltăm ritmuri noi. Nu este ușor să schimbăm direcția atunci când familiile noastre se mișcă la viteza luminii și haosul este permanent prezent. Începeți încet, mai întâi cu o idee, apoi cu mici schimbări, cu o imagine clară în minte despre cum vă doriți să arate viața voastră de familie.
Înseninați-vă
Odată cu procesul de simplificare, vom aduce o infuzie de inspirație în viețile noastre de zi cu zi. Dacă fixăm un ton pozitiv de la început, care să aducă prioritate familiei înaintea cerințelor celorlalți, ne vom ajuta copiii să își depășească fricile, să își descopere visele și să își alinieze viețile cu ele.
Ce motivație mai bună putem folosi decât dorința de ne vedea copiii în cea mai bună versiune a lor, o ipostază a noastră cu mai puține griji și fără stres? Bucuria, entuziasmul lor contagios, „misiunile” lor pe lângă patrupedul casei îmbrăcat în hainele lor, nu pot decât să ne însenineze.
A simplifica înseamnă a găsi un punct de echilibru în timp ce eliminăm excesul. Doar cu mai puțin, copiii pot să își dea seama ce le place și vor cu adevărat.
0 Ganduri