FAMILIE

în caz de urgență

Familiile cu copii şi familiile fără copii au, totuşi, un lucru în comun: le pare rău pentru ceilalţi. – E.W. Howe

Stresul provocat de furtunile emoționale ale copiilor noștri ne afectează mai mult decât ne-am putea imagina. Cu toată răbdarea din lume, după o zi de muncă extenuantă, înfometați și sleiți de puteri, devine imposibil să le putem vorbi calm sau la un volum acceptabil copiilor noștri mici aflați în pline accese de furie. Este foarte greu să rămânem pozitivi și constructivi când lumea din jur pare să se dărâme.

În acele momente ne-am dori poate să evadăm, nu să învățăm cu forța lucruri noi despre familia noastră. Dar a ignora interacțiunile negative doar va prelungi inevitabilul. Copiii vor fi tot acolo, tot țipând și răsturnând lucruri, nu vor dispărea ca prin minune dacă îi ignorăm.

Dar oare se întâmplă și minuni?

Oamenii de știință au demonstrat că pentru a avea relații fericite trebuie să existe un raport de 5 interacțiuni pozitive pentu fiecare acțiune negativă. Proporția magică 5:1 funcționează datorită conexiunii puternice pe care o creează.

Problema?

Tot cercetătorii au demonstrat că starea proastă de spirit a unei singure persoane poate influența negativ toți membrii familiei. Asta înseamnă că, uneori, eforturile proporției magice 5:1 trebuie răspândite asupra întregii familii.

Rezolvarea?

Când sunteți toți morocănoși și certăreți, activați “ședința de urgență în familie” – Repede, toți pe covor în sufragerie! De reținut că aceasta trebuie utilizată doar la urgențe, pentru a nu-i diminua efectele.

Probabil că unul din membrii familiei are nevoie (mai mult decât ceilalți) de un moment de conexiune sănătoasă cu cei care îl iubesc. Mai bine spus, de 5 momente, până când proporția magică 5:1 este atinsă.

Pentru a-i aduce pe toți înapoi pe făgașul normal aveți nevoie de o doză urgentă de conexiune.

Dar cum putem face asta deodată cu toți din familie?

Cel mai ușor, prin jocuri.

  1. Imitarea

Copiii iubesc jocul acesta. Adunați-vă toți la un loc, iar prima persoană trebuie să facă ceva nebunesc cu corpul – stând într-o mână, o față simpatică, un sunet amuzant, orice. Toți ceilalți trebuie să încerce să o imite cât mai bine. Puteți avea deja pregătite niște cartonașe cu lucruri amuzante pentru a da idei jucătorilor.

Ce e grozav la acest joc este faptul că toți participanții (membrii familiei) trebuie să fie atenți la ceilalți, fiecare pe rând. Antidotul perfect pentru sentimentul de deconectare! Plus că este și foarte distractiv.

  1. Fuga către pat

Dacă aveți chef de o activitate mai liniștită, puteți să activați “alintatul în familie” alergând către patul din dormitorul mare și sărind toți la grămadă sub pătură. Doar faptul ca încercați să vă înghesuiți într-un pat îi va face pe toți să chicotească. Și odată ce chicotelile se opresc, respirația adâncă și oftatul de ușurare le iau locul. Apropierea și împărtășirea unui moment de liniște poate restabili echilibrul în familie.

  1. Alege

Strângeți pumnii, puneți-i în fața copilului și spuneți-i să aleagă dintre stângul sau dreptul. Deschideți pumnul respectiv, spuneți “este un…”, apoi alegeți o surpriză precum un pupic, o îmbrățișare sau orice altceva amuzant. Nu uitați să le dați pupicul sau îmbrățișarea imediat. Chicoteli garantate!

Câteva idei pentru surpize: îmbrățișare, pupic, gâdilat, păr zburlit, pupic de eschimos, pupic de fluturaș, bătut palma.

Cu cât mai creative și mai amuzante surprizele, cu atât mai bine!

  1. De-a v-ați ascunselea

Un joc clasic, dar foarte eficient și distractiv, mai ales când familia este mai numeroasă. Câteodată, o astfel de activitate este singurul lucru de care aveți nevoie ca să alungați supărările.

  1. Muzica la maxim

Când apare un caz cronic de iritabilitate în familie, dați drumul la un cântec pe care toată familia îl iubește și dansați până dispar toate energiile negative. Fără control! Nu doar că o să ridicați moralul tuturor, dar mai ardeți și câteva calorii. 🙂

Magic de simplu!

Related Posts

0 Ganduri

Raspunde