CASA ESENTIALE

metode pentru a simplifica șifonierul

Pentru a ne organiza șifonierele cu succes (dar și viețile, în același timp) avem nevoie de o metodă potrivită care să ne impulsioneze să facem schimbările necesare. Iată câteva idei de încercat pentru a ne elibera șifonierul de surplus:

Metoda umerașului inversat

Atârnați pe umerașe fiecare articol vestimentar pe care îl aveți în șifonier (doar pentru acest exercițiu). Aranjați toate umerașele în aceeași direcție. Pe măsură ce purtați hainele și le puneți înapoi în șifonier, așezați umerașele în direcția opusă. La sfârșitul lunii, veți ști exact ce ați purtat și ce nu.

Metoda celor 2 ani

Pur și simplu faceți curat și eliminați ce nu ați mai purtat în ultimii doi ani.

 

Șifonierul-capsulă

Acesta este un șifonier minimalist, alcătuit din piese vestimentare pe care le iubiți și le purtați tot timpul. Presupune un număr limitat de obiecte de îmbrăcăminte – orice număr pe care îl considerați potrivit pentru situația voastră. Scopul final este să simplificați șifonierul și să nu țineți în el mai multe haine decât aveți nevoie.

Proiectul 333

Dacă vă sună bine ideea de șifonier-capsulă, puteți să duceți mai departe tentativa de simplificare. Acceptați provocarea minimalistă a lui Courtney Carver, care ne invită să folosim doar 33 de articole de îmbrăcăminte timp de 3 luni. Se pare că multă lume a încercat acest exercițiu și este nu numai posibil, ci și eliberator.

 

Șifonierul cu 10 lucruri

Scoateți toate hainele pe care le aveți și împărțiți-le pe categorii, apoi întrebați-vă: “Îmi mai vine? Îmi place haina aceasta? Am purtat-o sau o voi mai purta?” Din ce decideți să păstrați, puneți deoparte hainele de sezon, după care identificați cele 10 piese de bază, cum ar fi: 1 pereche de pantaloni confortabili, 2 perechi de jeans, 3 rochii și 4 bluze. Puteți aduce în plus hanorace, jachete sau haine de ocazii speciale.

 

Metoda IFC

IFC este prescurtarea de la Iubește, Folosește și Cunoaște fiecare lucru din garderoba ta. Această abordare vine de la intenția de a trăi (mai) conștient. De exemplu, dacă aveți trei tricouri albe, dar vă place cu adevărat doar unul sau purtați doar unul, atunci păstrați-l doar pe acela.

 

Metoda Marie Kondo

Este una dintre cele mai cunoscute metode de a aborda un șifonier dezordonat și plin. Scoateți toate hainele și puneți-le pe pat, într-o grămadă dezordonată. Luați fiecare articol vestimentar pe rând și întrebați-vă: “Îmi aduce vreo bucurie lucrul acesta?” Dacă nu, luați-vă “la revedere” de la el și puneți-l în grămada de haine de dat. Ce rămâne, aranjați în șifonier și purtați cu bucurie.

 

Experimentul ultimelor 14 zile

Începeți experimentul cu hainele curate și aranjate deja în garderobă. Alegeți hainele pe care nu le-ați purtat deloc în ultimele 14 zile și puneți-le într-o cutie, deoparte. În următoarele 30 de zile, vedeți dacă duceți dorul vreuneia. Această metodă ne poate ajuta să simplificăm nu numai șifonierul, ci și alte zone din casă ori categorii de produse (baie, cosmetice etc.).


La sfârșitul acestor experimente ați putea descoperi că știți mai bine în ce haine arătați bine, iar a avea de ales din mai puține lucruri va fi un adevărat respiro.

Mai mult decât atât, fiecare dintre aceste metode aduce satisfacție, deoarece reprezintă un motiv să donați hainele care sunt în plus. A dona este o modalitate excelentă pentru a vă simplifica șifonierele în timp ce faceți o faptă bună, oferind îmbrăcăminte celor nevoiași.

Luați fiecare lucru din garderobă și întrebați-vă: “Am nevoie de lucrul acesta? Oare puloverul/ bluza/ pantalonii ar fi mai folositori altcuiva, care poate nu are serviciu sau casă?” Dacă răspunsul la ultima întrebare este da, împachetați obiectul vestimentar respectiv și oferiți-l primului om pe care îl știți în nevoie sau donați-l la prima organizație caritabilă care vă apare în drum.

Related Posts

0 Ganduri

Raspunde