Cărţile: glasuri eterne în spaţiu. – Alexandru Vlahuță
Vreți să scrieți o carte, dar când vă așezați la masă pentru a începe scrisul propriu-zis, vă dați seama că nu aveți, de fapt, nicio idee bună. Sau, din contră, poate că aveți atât de multe idei, încât vi se pare dificil să o alegeți pe cea mai bună. Ori poate aveți o idee care vi se pare bună, dar nu sunteți siguri că le va plăcea și celorlalți.
De asta suntem aici, pentru a vă oferi câteva întrebări care vă vor ajuta să găsiți acea ideea de carte genială. Nu lăsați pagina goală să câștige. Începeți să vă scrieți astăzi cartea cu aceste întrebări în minte! Dar înainte de a intra în lumea ideilor, să vedem cum se scrie o carte.
- Găsiți o echipă cu care să lucrați și să împărtășiți idei. Dacă doriți să găsiți o idee cu adevărat bună, nu faceți totul pe cont propriu. Găsiți un grup de scriitori sau de cititori (recomandăm cu căldură Cărți, cafea și tutun). Apelați la un editor pentru a vă antrena. Indiferent ce faceți, nu încercați să scrieți o carte singur. Aceasta este doar o modalitate bună de a nu termina niciodată.
- Stabiliți consecințe. Stabiliți un termen limită pentru momentul în care veți termina cartea (vă recomandăm să scrieți prima schiță în 100 de zile) și apoi să stabiliți o consecință dacă nu reușiți să ajungeți la termen. Alegeți ceva dureros. De exemplu, lăsați 100 de lei unui prieten, cu rugămintea ca, dacă nu vă încadrați în termenul stabilit pentru schiță, să doneze banii pentru campania unui politician pe care nu îl simpatizați deloc. Vă garantăm că nu o să fiți niciodată mai motivați de atât!
- Faceți un plan. Gândiți-vă la fiecare pas al procesului de scriere, de la ideea inițială, la cât de mult veți scrie în fiecare zi, la editare și chiar la publicare. Un plan bun de carte este mai mult decât o schiță.
- Scrieți! Acum că aveți o bază solidă, sunteți gata să scrieți! Dacă aveți o echipă, o consecință și un plan, sunteți pregătiți să vă terminați cartea!
- Nu vă opriți. Mulți oameni își doresc să scrie o carte, dar majoritatea dintre ei renunță. Indiferent ce faceți, odată ce începeți, nu încetați să scrieți (chiar dacă v-a venit o idee pentru o altă carte, poate mai bună). Dacă veți continua să scrieți și să aveți încredere în proces, veți termina cartea. Acum, s-ar putea să nu fie o carte foarte bună, dar pentru asta avem ciornele următoare!
Dar cum să dezvoltăm totuși o idee bună de carte?
O idee bună despre carte nu vine doar dintr-un moment de inspirație. S-ar putea să începeți de la aceste momente de sclipire, dar, de asemenea, trebuie să faceți munca grea pentru a procesa, dezvolta și perfecționa acea idee. Cele zece puncte de mai jos vă vor ajuta să luați ideile pe care le aveți deja și să le dezvoltați într-un plan solid de carte. De asemenea, le puteți folosi ca puncte de reper în timp ce scrieți.
SETAȚI POVESTEA ÎN DOUĂ LUMI DIFERITE. Nouă dintre cele mai bine vândute romane ale tuturor timpurilor au acțiunea în două lumi diferite. Gândiți-vă la lumile lui Harry Potter, sangemalii și cea a vrăjitorilor. Sau la Povestea despre două orașe a lui Charles Dickens, o Londră stabilă și Parisul revoluționar.
CE RĂNI, TRAUME ARE PERSONAJUL VOSTRU? Cu toții am fost răniți. Stephen King consideră că, pentru a fi un scriitor bun, “singura cerință este capacitatea de a aminti fiecare cicatrice a personajelor“. Gândiți-vă la rănile proprii, pentru a debloca și a extinde personalitățile personajelor voastre.
CINE MOARE? Scriitorii buni nu se tem de moarte, care este, la urma urmei, experiența umană universală. În schimb, o privesc direct în fața întunecată și descriu pe pagină ceea ce văd.
FACEȚI PERSONAJUL PRINCIPAL ORFAN. Gândiți-vă pentru o clipă la toate marile povești despre orfani din literatură și film. Orfanii sunt unici și vulnerabili și, prin urmare, au cel mai mare potențial de creștere.
FACEȚI CA PERSONAJUL PRINCIPAL SĂ ÎNTÂLNEASCĂ O FANTOMĂ. Ce au în comun Edgar Allen Poe, Ron Weasley, regele Saul din Biblie, Odysseus și Scrooge? Toți au văzut fantome! Toată lumea se întreabă despre viața de apoi. Distrează-te!
CARE ESTE TEMEREA CEA MAI PUTERNICĂ A PERSONAJULUI PRINCIPAL? Cea mai mare frică a personajului principal este arma secretă a poveștii. Nu fugiți de ea. Scrieți despre asta.
PERSONAJUL PRINCIPAL DĂ PESTE O MARE AVERE. CUM I SE VA SCHIMBA VIAȚA? Nu toate bogățiile sunt bune. Câteodată descoperirea unei averi poate distruge.
PERSONAJUL PRINCIPAL ÎȘI GĂSEȘTE JUMĂTATEA. Literalmente, se lovește de persoana de care se îndrăgostește. În filme, scena se numește “întâlnire drăguță” – când eroul se lovește de eroină în hol, îi dărâmă cărțile pe podea și asta îi face să deschidă o conversație.
PERSONAJUL PRINCIPAL ÎNCEPE O CĂLĂTORIE. Este călătoria întreruptă de dezastru? Care personaj nu și-a dorit să ajungă fără probleme la destinație, dar a fost întârziat de ceva neașteptat? Aceasta este intriga Odiseei lui Homer sau a Stăpânului Inelelor.
CREAȚI MONȘTRI. Monștrii, fie că fac lucruri monstruoase, fie că sunt doar niște fiare sau catastrofe naturale, dezvăluie întotdeauna ceea ce se află în interiorul unei persoane. Lăsați personajul vostru să ajungă în calea unui monstru.
Trebuie să folosiți toate ideile de mai sus în cartea voastră? Desigur că nu! Dar una sau mai multe dintre ele vă pot ajuta să conturați ideea unei cărți și să o transformați într-o poveste uimitoare.
Odată ce ați găsit ideea de carte, echipa, consecințele și planul, a mai rămas doar un lucru: să scrieți.
Nu salvați ideea pentru mai târziu. Scrieți-o acum!
Nu rămâneți blocați, încercând să scrieți o poveste perfectă. Doar scrieți!
Nu lăsați povestea în mijlocul drumului. Adresați-vă echipei pentru asistență, amintiți-vă consecințele și revizuiți planul – continuați să scrieți!
Suntem siguri că veți transforma acea idee pentru o carte uimitoare într-o carte finalizată!
Simplu
0 Ganduri