Încet, încet, departe ajungi. – Robert H. Schuller
Vrem să încetinim. Dar de unde începem? Cum putem avea o viață liniștită și simplă, cu toate responsabilitățile care ne apasă zi de zi? Încetinirea ritmului vieții înseamnă că putem să lăsăm totul baltă și să ne refugiem relaxați într-un hamac? Cu siguranță nu. Nu în ziua de astăzi.
Goana și aglomerația cotidiană lasă în urmă uzură, sufocare, oboseală, în niciun caz prosperitate și fericire. Cum putem întoarce foaia? Sa începem cu lucrul cel mai important: schimbarea modului de gândire.
Noi propunem o abordare lentă, nu leneșă. A încetini ritmul nu înseamnă a nu face nimic. De fapt, prin simpla încetinire putem obține mai mult. Mai mult din ceea ce contează cu adevărat.
Nu există un buton magic pe care să apăsăm, dar avem o listă de recomandări care ne pot ajuta în timp să trecem la un stil de viață mai lent.
- Renunțați să vă plângeți că sunteți ocupați
Evitați să mai spuneți lumii cât de ocupat sunteți tot timpul. Încercați să eliminați cuvântul “ocupat” din vocabular și vedeți ce se întâmplă. Această schimbare simplă poate aduce rezultate nebănuite.
Dacă de fiecare dată când vă întâlniți cu cineva povestiți despre lista lungă de lucruri pe care le aveți de făcut, vă veți simți mai stresat. Într-adevăr, lamentarea poate fi un obicei greu de eliminat, fie pentru că nu știți ce altceva puteți să spuneți, fie din cauză că a fi ocupat, în zilele noastre, a devenit sinonim cu meritul, cu valoarea unui om.
Modificând ușor direcția conversațiilor de zi cu zi și lăsând la o parte lista de îndatoriri care trebuie duse la bun sfârșit, veți începe procesul de separare a valorii voastre reale de responsabilitățile care nu vă servesc cu adevărat. Această ușă nou deschisă oferă spațiul după care tânjiți. Schimbați cuvintele și lumea din jur se va schimba și ea.
- Regândiți lista de activități
Listele lungi cu sarcini de îndeplinit sunt copleșitoare și câteodată imposibil de terminat. În loc să ne ajute, acestea pot deveni piedici în a îndeplini cu succes activitățile importante. Chiar dacă pare că progresăm prin îndeplinirea și tăierea activităților de pe listă, asta nu înseamnă ca obținem ceva folositor. Dacă bifați task-urile de pe listă la infinit, dar simțiți că nu faceți progrese reale, să adăugați mai multe activități pe listă cu siguranță nu va ajuta.
- Introduceți în viața cotidiană mici momente de „încetinire”
Decât să apăsați brusc pe frâne, mai bine încetiniți. Câteva idei: luați masa de prânz fără să vă verificați telefonul sau e-mailul, respirați profund timp de un minut sau opriți-vă să observați lucrurile din jur și sunetele atunci când ieșiți afară. Folosiți tot ce găsiți în afară și în interiorul vostru pentru a vă bucura de momentul prezent, fără să vă grăbiți să treceți la următorul lucru.
Chiar și cu cele mai bune intenții, veți trăi momente de criză și zile arhi-pline în care vă veți simți presați din toate direcțiile. Așa este viața. Dar asta nu înseamnă că ați eșuat în misiunea de a încetini ritmul sau că trebuie să renunțați la dorința de a trăi o viață mai liniștită. Aceste momente aglomerate sunt perfecte pentru a exersa practicile de calmare, care ne oferă avantaje reale. La sfârșit, nu contează cât de multe lucruri aveți de făcut, ci cum abordați ceea ce contează.
Adoptați o mentalitate slow chiar de astăzi, de acum. Căutând încetinitorul în viață, în loc de frână sau accelerație, vă veți îndrepta spre un mâine mai lent și mai fericit.
Simplu
0 Ganduri