ESENTIALE

filozofie de baltă

Nu judeca lucrurile care nu există ca și cum ar exista în clipă de față, iar dintre cele prezente ține seama că sunt cele mai favorabile pentru tine și, grație acestora, amintește-ți cum le-ai fi căutat, dacă nu ar fi fost prezente. – Marcus Aurelius

Ce pot învăța oamenii moderni și simpli de la stoicii din antichitate?

Pentru unii, minimalismul este un concept relativ nou, dezvoltat într-un studio de design scandinav sau în Silicon Valley. Cu toate acestea, minimalismul are de fapt rădăcini adânci în școlile de filozofie de acum câteva mii de ani.

În timp ce budismul este cu siguranță o astfel de sursă, probabil cel mai direct strămoș a fost stoicismul, o școală antică a filozofiei grecești. Ideile stoice ne pot ajuta să ne reorientăm ideile despre lume prin articularea înțelepciunii cu adevărat valoroasă, indiferent de timp sau de cultură.

Unul dintre fundamentele stoicismului este să învețăm să apreciem pe deplin lucrurile pe care le avem deja și să fim cu adevărat recunoscători pentru ele. Dacă învățăm să prețuim ceea ce deținem deja, atunci ne vom domoli dorința arzătoare de a avea mai mult.

Desigur, în lumea modernă, plină de publicitate și reduceri, oamenii sunt învățați opusul – să își dorească mereu mai mult. Problema este cunoscută în psihologie ca adaptare hedonică. Ne îndeplinim o dorință, primind inițial o satisfacție, dar în scurt timp ne adaptăm la noua situație și satisfacția dispare. Și așa ne trezim prinși într-o buclă de nemulțumire, fără dată de expirare.

Stoicii au înțeles că, pentru a ieși din acest cerc vicios, pot practica vizualizarea negativă. Își imaginau că își pierd cele mai iubite posesiuni. Familia lor, banii și sănătatea – toate pierdute. O astfel de vizualizare ne poate face mai rezistenți, deoarece, în mintea noastră, cel mai rău lucru s-a întâmplat deja. Atunci putem vedea numai acțiunile și potențialul pozitiv din noi și din lume. Suntem protejați cumva de situațiile inevitabile și la pace cu situațiile noastre actuale. Putem aprecia totul.

Recomandăm cu căldură pentru sezonul rece ce vine cartea “Gânduri către sine însuși” – Marcus Aurelius

 

Related Posts

0 Ganduri

Raspunde