Minimalismul nu constă în lipsa unor lucruri, ci reprezintă doar cantitatea perfectă a acestora. – Nikolac Burroughs
În fiecare zi, din ce în ce mai multe lucruri apar în viețile noastre, în casele noastre, în calendarele noastre, în mintea noastră. Mai devreme sau mai târziu, ele se adună și ajung să stea în calea fericirii noastre; suntem tot mai deprimați, mai obosiți, mai furioși și mai stresați.
O mulțime de activități și obiecte ajung să ne distragă atenția și au tendința de a ne împiedica să mai fim noi înșine. Distragerile vin într-un mod subtil precum valurile mării și, înainte de a ajunge să ne cunoaștem pe noi înșine, suntem pierduți în larg.
Vestea bună este că putem schimba cu ușurință cursul și putem reveni pe drumul cel bun fără să ne simțim copleșiți. Suntem cu toții o lucrare în desfășurare, să nu uităm asta.
Conceptul de minimalism este necunoscut pentru mulți români, și teoretic, și practic.
Ce este minimalismul?
Pe scurt, un instrument care poate fi folosit pentru a scăpa de excesul vieții în favoarea concentrării asupra a ceea ce este important, astfel încât să putem găsi fericirea, împlinirea și libertatea.
Scăpând de lucrurile care sunt în plus sau în exces și concentrându-ne asupra lucrurilor esențiale, scăpăm de griji și aducem mai multă claritate în viețile noastre.
Pentru că termenul “minimalism” poate părea pretențios, pe acest blog o să îl folosim mai mult pe cel de “simplitate”.
Foarte mulți oameni resping simplitatea din mândria exacerbată asupra bunurilor materiale pe care le dețin sau pentru că nu cunosc avantajele acestui concept.
Simplitatea este un instrument prin care oricine își poate redobândi libertatea. Libertatea față de frică, de griji, de a fi copleșit, de vinovăție, de depresie sau de cultura consumerismului, în jurul căreia ne-am construit viețile.
Libertatea reală și totală.
Asta nu înseamnă că posesiunile materiale sunt ceva inerent greșit. Problema actuală este sensul pe care îl atribuim lucrurilor noastre: tendința de a da prea multă importanță lucrurilor, adesea lăsând pe plan secund sănătatea, relațiile cu cei apropiați, pasiunile noastre sau creșterea personală.
Dorești să deții o mașină sau o casă? Foarte bine, achiziționează-le! Vrei să crești o familie și să ai o carieră? Dacă aceste lucruri sunt importante pentru tine, atunci este minunat. Dar trăind mai simplu o să iei aceste decizii cu o mai mare claritate, conștient și în mod intenționat, fără să devii pradă a consumerismului.
Apare un sentiment de pace și ușurință când trăiești simplu. Cum cât ne simplificăm mai mult viața, cu atât mai puternic trăim. Simplitatea nu se referă la austeritatea forțată sau la a fi “ieftin”. Folosind mai puține lucruri, putem să punem accent pe calitate, iar costul inițial mai mare se va întoarce înapoi înzecit.
Simplitatea nu te împiedică să te bucuri de un avantaj, de un drept care ți se cuvine sau de un lucru material. Ea își are originea în acel punct în care poți să ai orice îți dorești, dar nu îți mai dorești foarte multe. E o perspectivă pe care foarte puțini o îmbrățișează astăzi în România.
Prin adoptarea unei vieți (mai) simple, pas cu pas, vom reuși în cele din urmă să găsim fericirea de durată – și asta este ceea ce căutăm cu toții, nu-i așa? Toți vrem să fim fericiți. Cei care trăiesc simplu nu caută fericirea prin prisma lucrurilor, ci prin viața însăși. Astfel, depinde numai de tine să determini ceea ce este esențial și ceea ce este inutil în viața ta.
Perspectiva unei vieți simple trece de bariera lucrurilor materiale.
A venit timpul să cunoaștem claritatea și liniștea de spirit de care avem atât de multă nevoie!
Mai puține lucruri, mai puțin stres. Mai mult spațiu, mai multă claritate. Mai multă fluiditate, mai multe posibilități.
Pe acest blog îți voi oferi idei despre cum se poate implementa un stil de viață simplu, dar fără să aderăm la un cod strict. Un mic avertisment totuși: nu este ușor să faci primii pași, mai ales când vine vorba de schimbări radicale în mentalitate, acțiuni și obiceiuri. Însă călătoria spre simplitate va deveni pe parcurs lină și plină de satisfacții, astfel încât îți vei dori să continui explorarea.
Sper să creăm aici, împreună, o comunitate de oameni care să împărtășească propriile povești și experiențe despre cum au reușit să-și simplifice și să-și îmbunătățească viața.
Simplu
0 Ganduri